Prečo podporiť OZ Ťahanovská skate crew svojimi 2%

Skateboarding je láskou na celý život! Začali sme si to uvedomovať, hneď po pár dňoch jazdenia na doske so štyrmi kolieskami. Od tej doby prešlo vyše desať rokov no naša snaha zdokonaľovať sa a posúvať sa v pred stále zotrváva.



Od založenia TSC ako neformálnej skupiny ľudí, ktorí sa zaujímajú o skateboarding prešlo presne 15 rokov. Už teraz môžeme povedať, že v Košiciach je veľká komunita skaterov, ktorí prežili viaceré generačné obmeny a jazdia až dodnes. Skate nám prirástol k srdcu a niet nad lepší pocit ako mať možnosť odovzdávať skúsenosti našim nasledovníkom. Veď my sami sme začínali vo veku okolo 9 rokov a najväčšou motiváciou pre nás boli starší chlapci z CSU. V roku 2012 sme sa rozhodli posunúť našu snahu vyššie a založili sme si občianske združenie Ťahanovska skate crew, ktorého hlavným cieľom je starostlivosť o rozvoj skateboardingu v našom meste. K tomu samozrejme patrí organizovanie súťaží a podpora mladých talentov, ktorých v našom meste za posledné roky pribúda čoraz viac a viac.

Zatiaľ našimi jedinými príspevkami na fungovanie a rozvoj sú členské príspevky2% z Vašich daní o ktoré sa uchádzame aj v roku 2017Skateboarding sa stal olympijským športom a prvýkrát ho uvidíme na olympiáde v Tokiu v roku 2020. Je pred nami dlhá cesta, no na konci vidíme jasné svetlo v podobe nominovania našich členov do reprezentácie, ktorí budú mať možnosť reprezentovať našu krajinu práve v skateboardingu.

Aby sme Vás dokázali presvedčiť, že Vaše 2% pomôžu urobiť v skateboarding a Košiciach lepším, dovoľte aby sme vám zhrnuli prehľad našich aktivít za rok 2016.



V zimných mesiacoch je našim jediným útočiskom Výmenník Ľudová, v ktorom sa nachádza bowl a rovná plocha pre jazdenie. Je pravdou, že pri väčšom počte ľudí je nám tam trochu tesno, no dobrých ľudí sa všade veľa zmestí. Vo výmenníku pravidelné organizujeme súťaže pre začínajúcich jazdcov ako napríklad Bowl ligu, či premietania s výlučne skateboardovou tematikou. Za minulý rok sa nám podarilo zorganizovať 4 premietania. Súčasťou programu bola aj Skate kaviareň, kde sme rozoberali témy spojené so skateboardingom a ukazovali sme si rôzne triky a vychytávky napríklad ako si nalepiť grip, či ako si vybrať správny rozmer dosky, koliesok a podobne.




Zima nám zbehla veľmi rýchlo a tak ako každý rok sme sa hneď v marci pustili do prípravy skateparku Concdrete Jungle pred otvorením v novej sezóne. Aj na tieto účely využívame Vaše 2% a tak si môžete byť istý, že skatepark je na novú sezónu v 100% kondícii. Tak hor sa do jazdenia!




Najväčšiu výzvu pre naše občianske združenie predstavuje organizácia najväčšej súťaže na Slovensku. Jedná sa o Cassovia Skate Cup. Táto legendárna súťaž sa jazdila v našom meste prvýkrát v roku 1991. Po vyše 16 ročnej prestávke sme sa rozhodli túto tradíciu v roku 2014 oživiť! Organizovali sme ju na Kasárňach – Kulturparku. Na tomto mieste je aj vďaka vedeniu K13 skateboarding legálny a tak Vám nehrozí, že Vás z tohto spotu vyhodia. Organizácia medzinárodnej súťaže by s nezaobišla bez podpory hlavných partnerov napríklad ako je Vans, Monster, Footshop, atď. Na základe našich dlhoročne dobrých vzťahov sa organizácia tejto súťaže stáva pre nás o niečo jednoduchšou. Viac ako 2 mesiace príprav, vybavovania, budovania a organizovania zapríčinilo, že z Cassovia Skate Cupu sa stal pojem, ktorý na Slovensku nemá obdoby. Podarilo na nám už do Košíc vďaka tejto súťaži prilákať jazdcov z Maďarska, Českej republiky, Poľska, Francúzska či Brazílie. Oficiálne video nájdete tu >>> tu <<<.


Kasárne – Kulturpark sa stali našim letným sídlom, kde vieme odovzdávať skúsenosti a spoločne sa celá komunita môžeme tešiť z pohybu na čerstvom vzduchu. Skateboarding patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce športy a preto radi privítame nových členov. Aj vďaka dlhodobej spolupráci a dobrý vzťahom s mestskou organizáciu K13 si skateboarding na Kulturparku môžeme užívať na plno. Skateboarding vznikol na ulici a preto sme vďačný za každú možnosť využitia verejného priestoru v našom meste.


Pri našom neustálom vyťažení a jazdení si však stále nájdeme čas aj na rôznorodú činnosť. Minulý rok nás oslovili Zajtrajšie Noviny, kde v rozhovore sme porozprávali o fungovaní skateboardingu v našom meste. O mesiac neskôr sme v priestoroch nezávislého kulturného centra Klub vystavovali naše fotografie na tému #skatelife, kde sme vytvorili prierez skateboardingu v našom meste zruba od roku 2000 do roku 2016.

Jún patrí pravidelne oslavám Svetového dňa skateboardingu a ten sme klasicky organizovali v Športovo-zábavnom areály MČ Košice Juh. S mestskou časťou máme nadviazanú dlhoročnú spoluprácu. Preto tu pravidelne organizujeme minimálne 2 súťaže ročne. Prvým eventom bol Go skateboarding day 2016, ktorý sa vďaka partnerom ako Nike Sb, Ryba Košice, LocalB, Mizu sa vydaril na výbornú. Podarilo na nám prilákať mládež z celého východného Slovenska. Súťažilo sa o rôzne vecné ceny od partnerov súťaže. Nechýbalo ani chutné občerstvenie pre jazdcov od Ryba Košice. Pracovať a vychovávať mládež k pohybu je našim hlavným cieľom a stále zvyšujúca účasť jazdcov na našich súťažiach je skvelým ukazovateľom našej činnosti.


Druhou súťažou v Špotovo – zábavnom areály MČ Košice Juh bolo znovuzrodenie Slovenského skateboardového pohára, ktorý sa po vyše 4 ročnej prestávke začal organizovať. Prvou zastávkou boli práve Košice. Súťaže s zúčastnilo okolo 70 jazdcov, čo je na slovenské pomery veľmi slušné číslo. Video zo súťaže nájdete po kliknutí na tento link.


Ani sme sa nenazdali a letné prázdniny zbehli ako voda. September a október sme si vychutnávali babie leto na Kulturparku a jazdili sme v mladšou generáciou deň čo deň. Bolo pre nás potešením vidieť progres niektorých jazdcov od začiatku roku. V októbri nás navštívil český jazdec Maxim Habanec so svojim projektom Skate of Mind 2. Ten mal premiéru aj u nás v Košiciach. Pred samotným premietaní prebehla session na betónovej ploche Kulturparku.

Začiatkom novembra sme začali opäť plánovať akcie na zimu vo Výmenníku Ľudová. Klasicky sme organizovali MikulášskuŠtefánsku bowl session. O tieto súťaže bol vždy veľký záujem, nakoľko sa do Košíc vrátili na sviatky aj kamaráti, ktorí bývajú za hranicami a tak si spoločne môžeme užívať jazdenie vo výmenníku. 


Šialená atmosféra, veľa srandy a hlavne skvelé jazdenie si užívame celý december. Účasť na oboch podujatiach prevyšoval počet 100 ľudí. Aj keď výmenník poskytuje pomerne malý priestor na jazdenia, nikdy sa nestalo, že by sme sa nezmestili. Chlapci z nášho občianskeho združenia sa vedia postaviť a tú pravú skate atmosféru na súťaži. Výsledkom týchto aktivít sú nové priateľstvá a neustále sa učenie niečoho nového. Skateboarding nemá hranice a preto sme nesmierne radi, že práve Košice sú centrom skateboardingu na Slovensku!


Naše občianske združenie myslí aj na tých, čo nemajú v živote toľko šťastia. Preto sme sa rozhodli, že urobíme radosť Pavelovi z detského domova Lienka. Prial si dostať pod stromček skateboard. Neváhali sme ani sekundu a poskladali sme mu nový komplet. Veríme, že aj týmto našim darom mu aspoň trošku uľahčili jeho život a vyrastie z neho ďalší šikovný skater.



Náš skateboardový rok 2016 z pohľadu občianskeho združenia Ťahanovská skate crew vyzeral veľmi zaujímavo. Podarilo sa nám zorganizovať  vyše 11 súťaží, 4 premietania a jednu skate kaviareň. Súťaží sa spolu vyše 800 jazdcov. K tomu sme pridali vzdelávaciu činnostipremietania filmov so skateboardovou tematikou. Dokázali sme sa postarať o údržbu skateparku. Pritiahli sme nové talenty na dosku zo štyrmi kolieskami a zorganizovali sme najväčšiu medzinárodnú súťaž v skateboardingu na Slovensku.

To všetko sa nám podarilo aj vďaka Vašej láskepodpore za čo Vám nesmierne ďakujeme! Ak sa Vám páči skateboarding a chceli by ste nám pomôcť pri organizovaní ešte lepších akcií prosím podporte náš Vašimi 2%. Link na vyplnené tlačivo nájdete >>> tu <<<.

Kontaktné údaje:

Ťahanovská skate crew, o.z.
Varšavská 4, 040 13, Košice – Sídlisko Ťahanovce
IČO:42319200
DIČ: 2023749123
IBAN: SK1709000000005076271985

V roku 2017 plánujeme naše aktivity rozšíriť o denný letný tábor so zameraním na skateboarding a organizovať ešte viac akcií hlavne pre mládežkomunity. Náš cieľ je jasný, dostať sa na olympiádu v roku 2020. Avšak našim najväčším snom je vybudovanie krytej haly určenie pre extrémne športy

Pomôžte nám splniť si sen na ktorom neustále pracujeme od roku 2002.





Hore