Podporte skateboarding v Košiciach svojimi 2%

Od založenia TSC ako neformálnej skupiny ľudí, ktorí sa zaujímajú o skateboarding prešlo presne 16 rokov. Je to už dosť dlhá doba na to, aby sme mohli naše doposiaľ získané skúsenosti odovzdávať ďalej. Už teraz môžeme povedať, že v Košiciach je veľká komunita skaterov, ktorí prežili viaceré generačné obmeny a jazdia až dodnes. Skateboard nám prirástol k srdcu a preto niet nad lepší pocit, ako mať možnosť odovzdávať skúsenosti našim nasledovníkom. Veď my sami sme začínali vo veku okolo 9 rokov a najväčšou motiváciou pre nás boli starší chlapci z CSU!



Už v roku 2012 sme sa rozhodli posunúť naše snaženie vyššie a založili sme si občianske združenie Ťahanovska skate crew, ktorého hlavným cieľom je starostlivosť o rozvoj skateboardingu v Košiciach. K tomu samozrejme patrí organizovanie súťaží a podpora mladých talentov, ktorých v našom meste za posledné roky pribúda čoraz viac a viac. Napredovanie klubu je veľmi dôležité, preto dovoľte nám zrekapitulovať prehľad našich aktivít za rok 2017. Verte, že 


Vaše 2% pomôžu urobiť skateboarding v Košiciach lepším!

Prelomový rok 2017 sa pre Ťahanovská skate crew zapísal do histórie, pretože ako prvý skateboardový klub na Slovensku sme boli oficiálne uznaný Slovenským rýchlokorčuliarskym zväzom, kde spadajú kolieskové športy. Podarilo sa nám tak zaradiť do Informačného systému športu, ktorý zastrešuje všetky športové organizácie a kluby na Slovensku. Našim cieľom je dosiahnuť naštartovanie financovania skateboardingu na Slovensku, ktorý doposiaľ nebol oficiálne podporovaný z rozpočtu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Aj o to sa budeme snažiť v sekcii skateboardingu, o ktorej vzniku sa dočítame neskôr v blogu.


Zatiaľ našimi jedinými príspevkami na fungovanie a rozvoj klubu sú členské príspevky a 2% z Vašich daní, o ktoré sa uchádzame aj v roku 2018Skateboarding sa stal olympijským športom a prvýkrát ho uvidíme na olympiáde v Tokiu 2020. Je pred nami dlhá cesta, no na konci vidíme jasné svetlo v podobe skateboardovej reprezentácie, ktorá bude mať možnosť reprezentovať našu krajinu práve v skateboardingu.


Zimné mesiace väčšinou trávime plánovaním akcii, ktoré nás čakajú počas roku. Prioritou sa pre nás stali dve akcie, ktoré svojou veľkosťou zaberajú veľké množstvo času a príprav. Výrazný posun sme učinili aj v prípravách na Cassovia Skate Cup 2017, ktorý sme rozdelili na dva súťažné dni.



Pre naše občianske združenie predstavuje organizácia najväčšej súťaže na Slovensku veľkú zodpovednosť. Táto legendárna súťaž sa jazdila v našom meste prvýkrát v roku 1991. Po vyše 16 ročnej prestávke sme sa rozhodli túto tradíciu oživiť v roku 2014. Organizujeme ju pravidelne na Kasárňach – Kulturparku. Viac ako 6 mesiacov príprav, administratívy a organizovania zapríčinilo, že z Cassovia Skate Cupu sa stal pojem, ktorý priláka do mesta množstvo jazdcov a nadšencov skateboardingu. Zatiaľ na Slovensku nemáme konkurenciu. Minulý ročník súťaže bol jedinečný aj dvojdňovým programom. Začali sme komunikovať aj s MČ Košice – Sever, ktorá súhlasila s našimi víziami o súťaži. Sme veľmi radi, že sa nám program darí postupne rozširovať do rôznych častí nášho mesta. Prvýkrát v Košiciach sa odjazdil downhill po uzatvorenej ceste. Tento organizovaný zjazd oficiálne otvoril Cassovia skate cup 2017. Následne sme sa presunuli do Amfiteátru, kde prebehlo jazdenie a best trick priamo na pódiu. Veľkým vyvrcholením dňa bola premiéra košického skateboardového videa YKGM4









Sobota klasicky patrila Kulturparku a jazdeniu na vyrobených prekážkach priamo na mieru. Stánky s občerstvením a jedlom prilákali množstvo divákov, ktorí vytvorili neopísateľnú atmosféru. Aj vďaka Cassovia skate cupu do Košíc prišli jazdci z Maďarska, Českej republiky, Poľska, Francúzska, Brazílie či USA







Kasárne – Kulturpark
 
sa stali našim letným sídlom, kde vieme odovzdávať skúsenosti a spoločne sa celá komunita môže tešiť z pohybu na čerstvom vzduchu. Skateboarding patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce športy a preto radi privítame nových členov v našom klube. Talentov nikdy nie je dosť! Aj vďaka dlhodobej spolupráci a dobrý vzťahom s mestskou organizáciu K13 si skateboarding na Kulturparku môžeme užívať na plno. Skateboarding vznikol na ulici a preto sme vďačný za každú možnosť využitia verejného priestoru v našom meste.


Po letných prázdninách sme sa začali venovať prípravám Majstrovstiev SR v skateboardingu 2017, ktoré sme minulý rok organizovali oficiálne pod hlavičkou zväzu v Špotovo – zábavnom areály MČ Košice Juh. Súťaže sa zúčastnilo okolo 50 jazdcov, čo je na slovenské pomery predstavuje veľmi slušné číslo. Súťaž sa odjazdila v dvoch kategóriách, kde sme spoznali majstrov Slovenska v juniorskej a seniorskej kategórii. Sme pyšní, že práve v našom klube sa nachádza aktuálny seniorský majster SR v skateboardingu – Richard Tury a aj juniorský majster SR v skateboardingu - Ivo Liba.
















Povedali sme si, že práce nie je nikdy dosť!
 Aj vďaka Vašim 2% z dane a sponzorovi Dulux sa nám na jeseň podarilo postaviť novú prekážku, ktorá bude umiestnená na trvalo pred Kasárne – Kulturpark už začiatkom tejto sezóny. Pôjde o manuál box, ktorý má slúžiť práve začínajúcim jazdcom. Dobre vieme, že vyskočiť na pódium robí mnoho začínajúcim jazdcom tažkosti. Chceme pomáhať a odovzdávať naše skúsenosti ako pri jazdení tak aj pri výstavbe prekážok. Pevne veríme, že jazdcom nová prekážka len dopomôže v ich progrese!  









Začiatkom novembra
sme začali opäť plánovať akcie na zimu vo Výmenníku Ľudová. Klasicky sme organizovali Mikulášsku bowl session, ktorá otvára jazdenie v bowle počas zimných mesiacov. O tieto súťaže bol vždy veľký záujem, nakoľko sa do Košíc vrátili na sviatky aj kamaráti, ktorí bývajú za hranicami a tak si spoločne môžeme užívať jazdenie pod jednou strechou.










Predčasný vianočný darček
sme si dali v polovici decembra, kde po vyše roku načakania a hľadania sa nám podarilo založiť sekciu skateboardingu, ktorá vznikla pod hlavičkou Slovenského rýchlokorčuliarskeho zväzu. Tomuto celému procesu dopomohlo práve prijatie nášho klubu TSC do SRZ, ktorý rozbehol diskusie s vedením zväzu o možnostiach napredovania. Netrvalo dlho a po spoločných jednaniach s klubmi z Margecian a Bardejova sme sa dohodli na spoločnom založení sekcie.




Pevne veríme, že toto naše rozhodnutie prispeje v budúcnosti k vybudovaniu lepších podmienok pre skateboarding v našej krajine. Prvým spoločným projektom je organizovanie Slovenského poháru v skateboardingu 2018, ktorý sa odjazdí v piatich mestám po Slovensku. 
Veríme, že práve na týchto zastávkach sa ukážu hlavne mladí jazdci, pre ktorých sme vytvorili aj juniorskú kategóriu. Cieľom sekcie je zostavenie skateboardovej reprezentácie, ktorá sa bude mať možnosť pripravovať na olympijské hry v roku 2020, ktoré sa uskutočnia v Tokiu. Pre Slovensko je aktuálne horúcim želiezkom v ohni Richard Tury, ktorý skončil v roku 2017 na celkovom 3. mieste vo svetovom pohári WCSVeríme, že ku Košiciam, Bardejovu a Margecanom sa čoskoro pridajú aj ďalšie mestá a spoločne pod jedným menom sa nám podarí rozšíriť skateboarding do každého mesta na Slovensku!

Skateboardový rok 2017 z pohľadu občianskeho združenia Ťahanovská skate crew vyzeral veľmi zaujímavo. Niekoľko mesiacov administratívy a príprav sa premenilo na organizáciu dvoch obrovských skateboardových súťaží, ktorých sa zúčastnilo vyše 200 jazdcov z viacerých krajín sveta. Pritiahli sme na dosku zo štyrmi kolieskami nové talenty, ktoré si začínajú budovať svoje meno na slovenskej skateboardovej scéne. To všetko sa nám podarilo aj vďaka Vašej láske a podpore, za čo Vám srdečne ďakujeme! 

Ak sa Vám páči skateboarding a chceli by ste nám pomôcť pri organizovaní ešte lepších akcií a projektov, podporte náš Vašimi 2%. Link na vyplnené tlačivo pre fyzické osoby nájdete >>> tu <<<.

Kontaktné údaje združenia:

Ťahanovská skate crew, o.z.
Varšavská 4, 040 13, Košice – Sídlisko Ťahanovce
IČO:42319200
DIČ: 2023749123
IBAN: SK1709000000005076271985

V roku 2018 plánujeme rozširovať naše aktivity do ďalších častí nášho mesta. Skateboarding nepozná hranice, preto si budeme hľadať priestor pre propagáciu skateboardingu aj mimo nášho mesta so zameraním prilákať čo najviac mládeže ku skateboardingu. Našim najväčším snom je určite vybudovanie krytej haly určenej pre extrémne športy.

Pomôžte nám splniť si sen, na ktorom neustále pracujeme od roku 2002.



Foto: Tomáš Larozik, Patrik Kováč, Peter Wolf, Ctibor Kočiš  ©
Grafila: 
Matej Papík ©
Video & text: Ďuri Tury ©

Hore